PENSANT, REFLEXIONANT I ESTIMANT EL NOSTRE POBLE 13/03/2020

Hola lectors, 

Un cop més volem explicar-vos com estem avançant en els nostres projectes. Aquests dies hem estat molt reflexius i molt xerraires amb relació al nostre projecte del poble. Després de fer la sortida per Santa Perpètua hem pogut posar en comú i parlar de diferents coses que vam sentir i ens van cridar l'atenció, com per exemple: com vivien els nostres avis, com eren els carrers abans de ser asfaltats, el treball infantil, la història dels edificis més emblemàtics del nostre poble, i les curiositats que ens va explicar el Manel.

Ha donat per molt, el que més ens ha sorprès és com era de diferent la vida d'abans comparada amb la d'ara. I com els nens havien de treballar i no anar a escola per poder ajudar les seves famílies a guanyar diners. Hem vist que abans gairebé tothom era pobre i necessitaven l'ajuda de tots els membres de la família per poder viure una miqueta millor.

En Manel també ens va explicar que no tots cobraven el mateix encara que fessin les mateixes feines. Els homes cobraven més (encara que molt, molt poquet en comparació amb ara), les dones la meitat que els homes i els joves i nens i nenes no arribaven ni a una quarta part. Això ens va sorprendre molt perquè aquests dies també hem estat parlant del Dia Internacional de la Dona i hem pensat que aquest fet era molt injust. També ens va dir que els nens feien les feines més perilloses a les fàbriques perquè com eren menudets podien entrar per llocs més petits. Però pel mateix motiu també morien molts d'ells per fer aquestes tasques tan perilloses. Aquesta darrera informació és la que més ens ha impactat de tot. Tenim molta sort de tots els privilegis que tenim avui en dia.

Amb tanta informació vam fer els  nostres mapes mentals de Santa Perpètua, estem contents perquè cada cop els fem més complets i amb més dades.

També hem fet el ja tradicional concurs de logos i, com l'hem fet després de la sortida pel poble, estem molt contents perquè en tots els dibuixos surten edificis importants de Santa Perpètua amb molt detall. De moment tenim 3 finalistes que ho han fet d'allò més bé. Són el Carlos, l'Ariadna i en Biel O. Felicitats nois!

Una activitat que ens està agradant molt però que encara no hem pogut acabar, és dibuixar els gegants del nostre poble: la Perpètua i el Bernat. A partir d'una imatge seva cadascú de nosaltres els estem dibuixant i no és per res, però som uns artistes. Estem fent la mateixa tècnica que vam fer amb els gira-sols de Van Gogh: dibuixar a llapis, repassar amb retolador permanent i pintar amb aquarel·les. Cadascú va al seu ritme perquè és una feina difícil però estem fent uns dibuixos precisos us deixem alguna fotografia del procés.










La setmana passada també dins del projecte del poble vam anar a visitar el Parc de trànsit del Parc Central. Allà vam conèixer com s'organitza el poble pel que fa al barri Centre Vila respecte al trànsit, vam conèixer el significat dels senyals que ens podem trobar com a conductors de patinets o bicicletes,  i com a vianants. La Sra. policia ens va explicar les normes de seguretat més importants i per últim vam poder posar en pràctica tot el que havíem parlat en el circuit per a bicis. Vam gaudir moltíssim, les nostres cares ho diuen tot. Mireu les següents imatges.
















Per acabar voldríem explicar-vos l'estat del nostre projecte de plantes. Hem hagut d'arrancar algunes de les pastanagues del nostre hort per qüestions d'espai i hem aprofitat per observar-les, mesurar-les i dibuixar-les. Eren molt petites però ja tenien molt clara la forma, només els hi faltava el color.



També hem anat a observar els pèsols perquè potser quan tornem a escola ho trobem tot sec. Esperem que no. Ja havien començat a sortir els fruits, hem agafat algun per mirar-los i obrir-los i hem al·lucinat d'on surten els pèsols que ens mengem. Molts no sabíem que estan a dins d'una espècie de mongeta. L'hem obert i els hem pogut veure i olorar, feien molt bona olor.


Hem deixat l'hort ben regat i esperem poder recollir més fruits a la tornada.

Moltes gràcies per la vostra atenció i fins la propera.